Avslappningsövningar

 

Avslappning

Avslappning hjälper oss att lära känna vår egen kropp, tankar och känslor.
Att leva i ögonblicket och försöka styra sina tankar på det vi gör just här och nu.

Du kan kalla det för ”din stund” och jag kan rekommendera minst 20 minuter per dag alldeles för dig själv. Det skall vara ostört när du har ”din stund”. Att ta hand om dig själv är att vara kärleksfull mot dig själv.

När vi slappnar av släpper vi fram tankar och känslor som kanske annars inte skulle komma upp till ytan. Vi finner nya sidor hos oss själva och stärker vår självkänsla och övar upp vår intuition.

Vilken avslappningsform vi väljer kan vara olika, det kan vara att ligga ner och lyssna på en avslappnande CD. Gå ut i naturen och bara njuta av det vi gör här och nu. Lägga sig framför en härlig brasa och bara fokusera på flamman. Vissa går kurser i yoga, Qi gong eller meditation. Du skall välja det som känns rätt för dig.

Medveten närvaro

Att vara medvetet närvarande i nuet, är ett förhållningssätt som vi människor har med oss sedan vi var små.
Vi växer upp och blir påverkade av vår omgivning som säger vad vi skall göra och inte göra.
Sedan kommer påverkningar ifrån samhället med dess höga livstempo internet, dagstidningar, TV och allt som vi ”måste” och ”borde” göra, dras vår uppmärksamhet i hög grad bort från nuet.

Vi älter lätt för saker som antingen har gått snett i det förflutna eller som vi planerar för framtiden, samtidigt som vi oroar oss för att våra planer inte utfaller som vi har tänkt oss. Med ett sådant förhållningssätt riskerar vi att förlora den enda stund ur sikte som vi egentligen har och som vi kan påverka – Nuet (ögonblicket)

”Om vi kräver att verkligheten skall vara annorlunda än den är, kan vi lika gärna försöka lära en katt skälla. Hur vi än försöker kommer katten att se upp på dig och säga: ”Mjau”. Byron Katie.

Det krävs träning i medveten närvaro med cd skivor, reflektioner och att vara uppmärksam.