Det finns enormt bra litteratur, filmer och musik som kan hjälpa dig på vägen mot ett bättre välbefinnande, oavsett om det är för stunden eller något som utvecklas till ett lärande för livet.

På denna sida samlar jag tips på böcker, filmer och musik och annat som jag och mina klienter har haft mycket användning av.

De flesta bilder är klickbara länkar och då kommer du direkt till möjlighet att beställa dom hos Bokus.

 

 

 

Alkemisten

av Paulo Coelho

Alkemisten är den magiska historien om Santiago, en andalusisk herdepojke, som följer sin dröm om att finna en av världens dyrbaraste skatter. Från sitt hem i Spanien reser han till marknaderna i Tanger och genom Egyptens öken till ett livsavgörande möte med alkemisten.

Historien om de skatter som Santiago finner p å sin väg lär oss den viktigaste av alla visdomar: att lyssna till sitt hjärta, att förstå tecknen på livets väg och framför allt att följa sina drömmar.

Med mer än 25 miljoner exemplar sålda världen över har Alkemisten redan etablerat sig som en modern klassiker, som översatts till 56 olika språk i 156 olika länder.

Fyra grundstenar till ett bättre liv – Bok 2

av Miguel Ruiz

De fyra överenskommelserna är ett verktyg för omvandling, som gör det möjligt att sluta döma, framförallt dig själv, och börja tillämpa ett annat sätt att leva.

Bok 1 tillhandahöll en enkel men kraftfull guide till personlig frihet och sann lycka. Nu för Bok 2 dig vidare på vägen mot att återerövra ditt autentiska jags medvetenhet och visdom. Detta är en bok som bör läsas inte bara av dem som uppskattade Don Miguels första bok, utan av alla som vill lämna lidandet bakom sig och bemästra konsten att leva i det naturliga tillstånd som vi är ämnade för, nämligen i lycka.

FLODHÄSTEN I VARDAGSRUMMET

av Tommy Hellsten

Om medberoende och om mötet med barnet inom oss Man brukar säga att en familj som lider av alkoholism – eller en motsvarande företeelse – lever i ett hus med en flodhäst i vardagsrummet.

Författaren belyser vad som händer med barn som växer upp i skuggan av en ’flodhäst’ – alkoholism, arbetsnarkomani, trångsynt religiositet, våld eller andra former av utsatthet. Ofta insjuknar de i ett medberoende – ett sjukdomsliknande tillstånd, som uppkommer då en människa lever nära en mycket stark företeelse och inte förmår bearbeta denna företeelse så att hon kan integrera den i sin personlighet utan anpassar sig till den.

OM FÖRÄLDRAR OCH BARN

av Byron Katie

Kan jag göra för mig själv det jag ville att mina föräldrar skulle göra för mig?

Kan jag ge mig själv det jag ville att mina föräldrar skulle ge mig?

Detta är ett livslångt arbete. En del av oss vet inte hur vi ska göra. Ändå tycker vi att våra föräldrar borde ha vetat.

Allt det du ville att de skulle ge dig, ge det nu till dig själv.


 

KÄNN RÄDSLAN OCH VÅGA ÄNDÅ

av Susan Jeffers

Vad är det som hindrar dig – just i detta ögonblick – att vara den person du vill vara och leva ditt liv precis som du vill leva det? Jo, i första hand rädsla. När rädslan håller oss tillbaka känner vi förvirring, frustrering, ilska och hjälplöshet och tvivlar på oss själva.

Den här boken handlar om att omprogrammera det undermedvetna för att bli av med det felaktiga tänkande som automatiskt hindrar oss från att betvinga rädslan, och att i stället omvandla den till kraftfullhet, handling och kärlek.

KÄRLEK, SEX OCH RELATIONER

av Byron katie

Din kärlekspartner är din bästa lärare. Det kommer du att inse när du börjar undersöka er relation. Är din partner arg? Bra. Har han vad du anser vara brister? Bra. För dessa brister är i själva verket dina egna.

Du projicerar dem på din partner. Men du kan ställa The Workfrågorna och befria dig själv. Din partner ger dig allt du behöver för att vinna frihet åt dig själv.

KÄRLEKENS INSIKT

av Don Miguel Ruiz

Vår sanna natur består av lycka, frihet och kärlek!
I kärlekens insikt belyser Don Miguel Ruiz trosuppfattningar som baseras på rädsla och antaganden som underminerar kärleken och leder till smärta och dramatik i våra relationer. Han levandegör sitt budskap med hjälp av insiktsfulla historier. Ruiz visar oss hur vi kan läka våra känslomässiga sår, återupptäcka den frihet och glädje som vi alla har rätt till och återskapa den anda av lekfullhet som är så viktig för kärleksfulla relationer.


 

SJÄLVKÄNSLA NU

av Mia Törnblom

I boken presenteras ett fungerande träningsprogram för självkänslan. Samma regler gäller för självkänslan som för vår fysiska kondition – vi måste öva upp den och sedan underhålla den.

Med exempel som är lätta att känna igen sig i hjälper författaren oss att riva de hinder som står i vägen för hög självkänsla och ett rikare liv. Enkelt och humoristiskt visar hon vad låg självkänsla åstadkommer och hur vi med gott humör och inte alltför mycket grubblerier kan bli medvetna om den egna personlighetens värde.

Boken kan läsas av alla som ibland känner sig osäkra och vilsna i en värld fylld av krav. Självkänsla nu är tänkt att fungera som en klok och trygg vän att hålla i handen när det blåser snålt.

ZAHIREN

av Paulo Coelho

Zahiren handlar om en författare, vars fru försvinner spårlöst. Håller hon sig borta frivilligt eller har hon blivit kidnappad? I sökandet efter sin älskade ger sig författaren ut på en lång resa: från Paris till Balkan och vidare till Centralasien. Viktigare ändå blir hans inre resa, som ger huvudpersonen kunskap om sig själv, livet och kärleken.

Zahiren tar på sätt och vis vid där Alkemisten slutar. Coelho tar åter upp temat kring pilgrimsvandringar, men genom en väldigt annorlunda och gripande berättelse om kärlek, förlust och passionerad besatthet. ”Zahir” betyder på arabiska ’synbar, närvarande och omöjlig att inte lägga märke till’.

ATT ÄLSKA VARJE DAG

av Miriama och Irion

För att en relation ska kunna fördjupas och hållas levande krävs åtagande och ärlighet. Lika viktigt är att uppskatta olikheterna hos varandra och att inte ha några mål med sex. Det budskapet ger Miriama och Irion Nanne oss i denna bok.

Miriama och Irion berättar öppenhjärtigt i denna bok om sitt förhållande och de insikter om relationer, som de i sitt ständigt pågående kärleksarbete kommit fram till. Båda har funnit många redskap på vägen. På olika sätt hjälper det dem att hålla passionens låga brinnande och få kärleken och intimiteten att fördjupas, istället för att slockna och övergå i vana.

KÄRLEKSAKUTEN – SHOPPA INTE KÄRLEK NÄR DU LÄNGTAR

av Benny Rosenqvist

Det här är en annorlunda relationsbok som ger svar på alla dina frågor om din partner och dina vänner, men framförallt om dig själv. Benny menar att det inte finns några dåliga relationer.

Alla relationer är bra därför att vi lär oss något av dem. Vi får insikter och utvecklas som människor. Tillsammans med journalisten och redaktionschefen Marika Hemmel berättar han om möten med människor, om tankar, upplevelser, känslor och livssituationer som du kan känna igen från ditt eget liv.


 

VEM ÄR DET SOM BESTÄMMER I DITT LIV?

av Åsa Nilsonne

Att vara medvetet närvarande innebär att vara vaken i nuet, att lägga märke till det som sker runtomkring och hur det påverkar ens inre.

Man kan få bättre grepp om sitt liv genom att träna sig i medveten närvaro. Genom en medveten närvaro i nuet får vi en större självinsikt, på så sätt ökar också våra valmöjligheter och vår förmåga att nå våra mål.

Fokus i Vem är det som bestämmer i ditt liv? ligger på hur man styr sin koncentration och uppmärksamhet. Vi får många praktiska tips. Texten är pedagogiskt upplagd och innehåller rikligt med exempel och övningar.

INTUITION ATT FÖRENA HUVUD OCH HJÄRTA

av Anna Bornstein

Intuition är ett svårt begrepp och en eftertraktad egenskap. Som barn hade författaren en starkt utvecklad intuition som hon senare i livet återfann. Detta är hennes mycket personliga skildring av en medveten strävan att utveckla och fördjupa den. Enligt henne står intellektet ofta i vägen för intuitionen, som ibland kan väckas genom smärta och utanförskap. Vägen går via självkännedom och tillit, det gäller att nå olika medvetandenivåer och att använda sitt sunda förnuft.

Speciellt för boken gjorde Anna Bornstein en intervju med Dalai Lama, som har ett annat namn för intuition: hjärtats kunskap.

ATT VÄLJA GLÄDJE

av Kay Pollak

Att välja glädje är en bok om att växa och utvecklas som människa. Det är en bok att läsa när man känner att man vill något mer med sig själv och sitt liv.

Boken är full av övningar och redskap för hur du kan skapa ett bättre liv för dig själv och de människor du möter. Hur du kan göra för att må bättre, få det lättare i möten med andra människor, uppnå större balans och närvaro, känna dig lyckligare och friare. Bli mindre sårbar.

”Att välja glädje” ger dig verktyg för att långt mer kunna vara ”den du var ämnad att vara”. Tryggare, modigare, mer spontan och kraftfull. Dag efter dag, vecka efter vecka … Ja, kort sagt, oftare känna glädje i livet.


 

HUR MAN FÅR DET MAN ÖNSKAR OCH ÄR NÖJD MED DET MAN HAR

av John Gray

John Gray ger goda råd om hur man når framgång på det personliga planet och blir tillfreds med sitt liv.

Den verkliga utmaningen i livet ligger inte bara i att skaffa sig det man vill ha, utan att vara nöjd med det man har. Så sluta leva efter det gamla talesättet »gräset är alltid grönare på andra sidan«. Det är det inte. Du har allting inom räckhåll för att kunna leva ett rikt och framgångsrikt liv. I fyra steg beskriver John Gray vägen till personlig tillfredställelse och lycka.

THE SECRET

av Rhonda Byrne

The Secret innehåller visdom från samtida lärare och inspiratörer – kvinnor och män som är läkare och medicinare, psykologer, historiker, teologer och vetenskapsmän, samt ledande inom näringsliv och ekonomi – som har använt sig av hemligheten för att uppnå hälsa, välbefinnande och lycka.

Genom att börja tillämpa kunskapen i The Secret visar de hur sjukdomar kan botas, hur man kan uppnå bättre levnadsstandard, bemästra hinder och begränsningar, samt nå dit många vanligtvis anser vara omöjligt – sina drömmars mål. Boken är svaret på vad många hoppas på – ett skifte på vilket sätt människor i hela världen tänker, går från ord till handling och därtill bemöter varandra.

DEN SJÄLVLÄKANDE MÄNNISKAN

av Susanna Edhin

Det nya hälsomedvetandet sätter människan i centrum. Inom oss finns en naturlig kraft som gör att vi läker och håller oss friska. Genom att vi själva tar makten över vår hälsa kan vi aktivt påverka både det kroppsliga och det mentala välbefinnandet. Allt som fyller oss med sann glädje och ger livet en mening stimulerar självläkningen. Susanna Ehdin har doktorerat i immunologi och under många år forskat om sambandet mellan människans psykiska och fysiska hälsa.

I Den självläkande människan skriver hon personligt, engagerat och tankeväckande om det nya hälsotänkandet. Boken innehåller mängder av konkreta råd om vad man själv kan göra för att må bättre.

BEHÖVER JAG DIN KÄRLEK?

av Byron Katie / Katz

Kärleken är en universell källa till ångest i våra relationer med andra. I den här banbrytande boken hjälper Byron Katie dig att ifrågasätta allt du har lärt dig att göra för att vinna kärlek och sympati. Gör du det upptäcker du hur du finner äkta kärlek och gemenskap. Metoderna i boken hjälper dig att utforska smärtsamma föreställningar som du byggt hela ditt liv på och lyckligt se dem skingras och ersättas av sann kärlek.

Allt i den här boken är hämtat från Byron Katies The Work, hennes fantastiska metod att finna lycka och frihet. Besök gärna hennes hemsida www.thework.com och lär dig mer om den.


 

ÄLSKA LIVET SOM DET ÄR

av Byron Katie

Byron Katie och hennes metod, ”The Work”, framstår som en uppfriskande västanfläkt i den kör av röster som tävlar om vår uppmärksamhet och ropar ut vad vi ska tycka, tänka och tro. Hon lär oss att se med nya ögon på något vi brukar ta för givet; nämligen den flod av alldagliga tankar som nästan oavbrutet strömmar genom våra hjärnor.

Metoden tillägnar man sig helt enkelt genom att praktisera den i sitt dagliga liv.

De som har införlivat metoden i sin vardag menar att förändringen sker som av sig självt, och att de har börjat tänka på ett alldeles nytt sätt, vilket har givit dem en helt ny syn på livet.

DÖDEN ÄR LIVSVIKTIG

av Elisabeth Kübler-Ross

Denna bok är Elisabeth Kübler-Ross mest personliga bok. Hon berättar här om några av de nyckelepisoder i sitt liv som gjort henne till pionjär inom vården av döende och ger inblickar i sitt arbete med döende barn genom gripande och numera klassiska fallbeskrivningar.

Hon beskriver också några av sina egna nära-dödenupplevelser och anda andliga upplevelser som gjort henne övertygad om att livet fortsätter efter döden.

RESAN

av Brandon Bays

År 1992 fick Brandon Bays veta att hon hade en tumör stor som en fotboll och hon kastades in i en märklig, djupt självanalyserande och till sist frigörande healingresa.

Bara en kort tid senare förklarades hon fullt frisk – inga mediciner, ingen operation, ingen tumör.

Den ursprungliga självläkande process som Brandon Bays skapade har sedan dess befriat tusentals människor från livslånga känslomässiga och fysiska blockeringar. Resan leder oss direkt till det som är roten till varje långvarigt problem och ger oss redskapen till att äntligen och definitivt lösa det.

ATT VÄXA GENOM MÖTEN

av Kay Pollak

Kay Pollak ger här en lång rad olika redskap för hur man kan förbättra sina relationer och leva ett rikare liv – just genom möten med andra människor.

Se boken som en arbetsbok. Bär den med dig som en följeslagare. Lev med den. Den är full av gåvor till dig som vill arbeta med dig själv och utveckla dig själv. Den ger praktisk kunskap om hur man kan växa i sitt förhållningssätt till andra människor – genom att se på sig själv – och därigenom växa som vuxen.

Det är en bok full av användbara verktyg och insikter. Omtumlande, roande och utmanande. Du kommer att se på dig själv och Dina medmänniskor med nya ögon.