Lyssna eller höra

I veckan frågade en deltagare mig, -Gitte, jag undrar vad det innebär att Lyssna. Då ställde jag frågan till honom, hur vill du att andra skall lyssna på dig?
Han funderade länge och sa jag kan ej sätta ord på det, utan det är en känsla, så jag ville fråga dig om det.Då berättade jag att det är precis detta, en känsla av att någon ser dig, förstår dig, bekräftar dig och är närvarande just i stunden utan att vara egofixerad.

Han finns där enbart för dig just då och det är stor skillnad på att lyssna och höra. En person som kan konsten att lyssna, finns det väldigt få av. Det är de personerna som är fullt närvarande och lyssnar intensivt, får dig att berätta mer och ställer frågor vad det innebär när du säger olika saker för att du skall berätta mer. En person som lyssnar värderar inte det du säger och tänker ej ut vad han skall säga innan du pratat men han visar med sitt kroppsspråk att han är totalt närvarande i nuet och du kan känna det.

Efter det slängde jag ut frågan i gruppen, hur många har träffat på en person som är en fantastisk lyssnare? Det fanns bara en person svarade Ja. Så min läxa är nu att bli en ännu bättre lyssnare där jag får andra att känna sig sedda, bekräftade och framförallt att de går ifrån mötet med en känsla av att Gud vad jag mår bra.

 

Kommentera


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.