Sorgebearbetning – det inre sårade barnet

90% av dem jag vägleder upplever att det finns en tagg som de bär på och de vet oftast inte vad det är. När jag ställer frågan om när personen började känna så här är svaret ofta vid tonårsåldern och jag ställer flera frågor för att se om en sorg ligger där och pyr.

Plötsligt kommer insikten fram att sorgen ÄR en stor del av det som tynger dem känslomässigt. Jag frågar ofta om de fick lov att prata om känslor, hur de känt sig När de var små, hur föräldrarnas balans var mellan att prestera och vara känslomässigt närvarande.

Svaret är inte självklart eftersom de Aldrig funderat på det utan enbart kört på.

Jag själv bar länge på en sorg som handlade om att inte fått vara barn, blivit övergiven, kritiserad och dömd och konstant avvisad känslomässigt.
Om ett barn växer upp i en familj med drama och som är dysfunktionell så tar detta på självkänslan men man förstår inte.

Det var även min skilsmässa, sorgen av att inte vara sann och göra våld på mig själv genom att inte säga ifrån eller säga vad jag ville och ständigt vara till lags och tassa på tå, en anpassningsfigur.

Sorg behöver inte bara vara specifikt barndomen eller att någon dör utan det kan vara ett djur som lämnar oss, flyttat till olika städer, skilsmässa, blivit av med ett jobb, en relation som inte höll, vänner som försvinner, bott på fosterhem, kollegor som slutar, föräldrar med ett beroende eller medberoende som vi själva kan utveckla eftersom det blev inlärt.

Bearbetar vi inte sorgen så trycker vi ner våra känslor med olika substitut som kan bli ett beroende:

Alkohol
Droger
Sex
Data
Shopping
Arbetsnarkoman
Socker
Mat
Kärlek/Dejting
Spel
Prestera
Träning

Det är viktigt att tillåta alla våra känslor då det är en del av den vi ÄR utan att värdera det som jobbigt, svagt eller pinsamt då många lärde sig att det är en svaghet att gråta och att det bara är tjejer som gör det. Så det blir överlevnadsstrategi för att undvika vara ”svag” och känna en känslomässig smärta.

När vi gör en Sorgebearbetning och släpper taget om det vi höll inne så släpper vi också in livet och kommer nära oss själva. Vackert, fridfullt och en mycket värdefull handling som vi kan GE till oss själva.

Sorgen är livsviktig för att bli totalt FRI känslomässigt och sedan därefter gå från smärta till att känna KRAFT genom att omprogrammera vårt undermedvetna, bryta vanor och stå upp för oss själva.

Kärlek ❤️

Kommentera


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.