Våga säga Nej och må bättre – Intervju lokaltidningen Malmö

Gitte Laserow vill visa vägen
”Våga säga nej – och må bättre”AV MARKUS CELANDER
LIMHAMN. Gitte Laserow kallar sig själv ”vägledare”.
–Jag har gått den långa vägen för att hitta mig själv, och vill göra den vägen kortare för andra, säger hon.
Gitte Laserow från Limhamn är jobbcoach i grunden. Vid sidan av det har hon i flera år väglett hjälpsökande ut ur destruktiva beteenden.
–De som söker min hjälp behöver ofta stärka sin självkänsla. Många plågas av omotiverade skam- eller skuldkänslor, och tycker aldrig att de räcker till. De känner ingen glädje.
Hon försöker få dem att våga vara sig själva, och inte fundera så mycket på vad de tror att andra förväntar sig av dem. Att kunna vara rak och ärlig är av stor betydelse för att man ska kunna må bättre, menar hon.

–Men många med låg självkänsla anpassar sig i stället, och vill vara till lags. Den konflikträdslan måste dämpas, man måste våga säga nej när något inte fungerar eller känns rätt.
Många av hennes klienter är högkänsliga. Det är ett medfött karaktärsdrag som innebär att de i högre grad än andra är känsliga för intryck, de har en starkare utvecklad empati, och ofta är introverta.

–Högkänslighet kan ta sig starka uttryck, vilket kan få omgivningen att reagera. Är man ledsen så är man jätteledsen, är man glad är man jätteglad.
15–20 procent av den globala befolkningen uppskattas vara högkänsliga. Gitte Laserow själv är en av dem, vilket hon upplever som en stor fördel när hon ska hjälpa andra högkänsliga.

Gitte Laserow berättar att hon växte upp i en dysfunktionell familj där hon kände sig styrd av sin mor. Hennes strategi blev att anpassa sig och vara till lags så mycket att hon till slut knappt visste vem hon själv var.
Om några dagar ska hon hålla föredrag om sin resa ut ur självförnekelsen.
–Jag har fortfarande rädslor som jag får jobba med. De kan aldrig försvinna, men vi kan lära oss att hantera dem här och nu. Jag vill ge verktygen till dem som behöver hjälp så även de ska kunna hantera sina problem. Jag vill visa dem att de inte är ensamma och att hjälp finns att få, säger Gitte Laserow.
Gitte Laserow håller föredraget ”Räcker det inte att bara få vara jag?” på Café Bagaget i Malmö den 14 september klockan 18.

Källa: http://malmo.lokaltidningen.se/gitte-laserow-vill-visa-vagen-/20160831/artikler/712318633

Kommentera


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.